Viquilletra 2017-18. Una Viquilletra de tràiler! |
Fòrum de dubtes: Diferència entre les revisions
(→Activitats) |
(→Activitats) |
||
Línia 21: | Línia 21: | ||
Les vostres activitats aniran enllaçades dins d'aquestes pàgines de personatge o obra. Per exemple, si heu fet una entrevista a l'Alba, la penjareu a la plana "Alba-Mecanoscrit del segon origen" tot posant aquesta etiqueta <nowiki>[[Entrevista a l'Alba, per Les lletres grogues]]</nowiki>, que és la plana on hi haureu encastat la vostra activitat. | Les vostres activitats aniran enllaçades dins d'aquestes pàgines de personatge o obra. Per exemple, si heu fet una entrevista a l'Alba, la penjareu a la plana "Alba-Mecanoscrit del segon origen" tot posant aquesta etiqueta <nowiki>[[Entrevista a l'Alba, per Les lletres grogues]]</nowiki>, que és la plana on hi haureu encastat la vostra activitat. | ||
*'''Hem fet un anunci de ''La pell freda'' però no veiem la plana per penjar-lo''' | *'''Hem fet un anunci de ''La pell freda'' però no veiem la plana per penjar-lo''' | ||
− | Vosaltres mateixos podeu crear les planes que encara no estiguin obertes. Si heu fet l'anunci de ''La pell freda'' haureu de crear una nova plana amb l'etiqueta <nowiki>[[Anunci de La pell freda, per "nom del grup]]</nowiki>, tal com s'indica a [http://lletra.uoc.edu/viquilletra/Ajuda_per_a_l%27edici%C3%B3_de_l%27espai_viqui#Com_crear_una_nova_p.C3.A0gina_.28enlla.C3.A7_intern.29 | + | Vosaltres mateixos podeu crear les planes que encara no estiguin obertes. Si heu fet l'anunci de ''La pell freda'' haureu de crear una nova plana amb l'etiqueta <nowiki>[[Anunci de La pell freda, per "nom del grup]]</nowiki>, tal com s'indica a [http://lletra.uoc.edu/viquilletra/Ajuda_per_a_l%27edici%C3%B3_de_l%27espai_viqui#Com_crear_una_nova_p.C3.A0gina_.28enlla.C3.A7_intern.29 l'ajuda per a l'edició de l'espai viqui]. |
− | l'ajuda per a l'edició de l'espai viqui]. | + | |
*'''Què fem si pengem una activitat i no ens hem recordat d'identificar com a grup?''' | *'''Què fem si pengem una activitat i no ens hem recordat d'identificar com a grup?''' | ||
És important registrar-se abans d'editar la Viquilletra. D'aquesta manera els vostres treballs sempre seran fàcilment identificables. Us suggerim, doncs, que comproveu sempre si les vostres activitats duen el nom del grup al títol. | És important registrar-se abans d'editar la Viquilletra. D'aquesta manera els vostres treballs sempre seran fàcilment identificables. Us suggerim, doncs, que comproveu sempre si les vostres activitats duen el nom del grup al títol. |
Revisió del 09:24, 28 feb 2011
Pengeu aquí els vostres dubtes!
Primeres passes
- Cal que cada grup es doni d'alta a la viquilletra amb un nom i compte propis?
Sí. Cada grup ha de tenir la seva plana i compte propis, i afegir-se al llistat que trobarà a Presentacions de tots els grups.
- El compte és col·lectiu del centre?
No. El compte que crea cada grup és individual, independentment que els grups pertanyin a un mateix centre.
- Ens hem registrat, tenim un compte, però ara no sabem què hem de fer
Després de registrar-vos, haurieu de seguir aquestes passes:
- Entreu a la plana Presentacions de tots els grups. Allà feu "modifica" i hi afegiu aquesta ordre, a sota del darrer grup: *[[nom del meu grup]]
- Deseu la pàgina.
- Us hi apareixerà un enllaç en vermell. Hi feu clic. Se us obrirà una plana que serà la vostra. I allà ja podreu penjar tot el que vulgueu!
Activitats
- On i amb quin nom pengem les nostres activitats?
Tots els projectes que es generen en les activitats proposades, en diferents formats (text, àudio, vídeo), es publicaran dins de la Viquilletra, en la pàgina dedicada al personatge o a la obra concreta. La pàgina portarà el nom del personatge i l'obra, per exemple: [[Alba-Mecanoscrit del segon origen]]. Si esteu editant una pàgina dedicada a una obra, haureu d'indicar també el nom i cognom de l'autor, per exemple: [[Mecanoscrit del segon origen-Manuel de Pedrolo]]. Les vostres activitats aniran enllaçades dins d'aquestes pàgines de personatge o obra. Per exemple, si heu fet una entrevista a l'Alba, la penjareu a la plana "Alba-Mecanoscrit del segon origen" tot posant aquesta etiqueta [[Entrevista a l'Alba, per Les lletres grogues]], que és la plana on hi haureu encastat la vostra activitat.
- Hem fet un anunci de La pell freda però no veiem la plana per penjar-lo
Vosaltres mateixos podeu crear les planes que encara no estiguin obertes. Si heu fet l'anunci de La pell freda haureu de crear una nova plana amb l'etiqueta [[Anunci de La pell freda, per "nom del grup]], tal com s'indica a l'ajuda per a l'edició de l'espai viqui.
- Què fem si pengem una activitat i no ens hem recordat d'identificar com a grup?
És important registrar-se abans d'editar la Viquilletra. D'aquesta manera els vostres treballs sempre seran fàcilment identificables. Us suggerim, doncs, que comproveu sempre si les vostres activitats duen el nom del grup al títol.
- Tenim problemes per penjar la nostra entrevista a l'Aneris. El nostre compte ha estat esborrat, no sabem ben bé per què, ens en creem un de nou?
Si, per qualsevol motiu, teniu problemes per editar la Viquilletra amb l'usuari que us vàreu crear, podeu crear-vos-en un de nou. Segons ens consta, el nom del vostre usuari és: Pìñols. Mireu d'introduir-lo exactament així, tot respectant les majúscules i l'accent obert a la "i". Per una altra banda, recordeu que disposeu, opcionalment, de diferents comptes Viquilletra per penjar els vostres treballs (veieu una mica més avall). Els vostres professors us facilitaran l'usuari i la password.
- Què podem fer com a activitat col·laborativa si no hi ha cap grup que treballi el llibre que hem triat al nostre centre?
En aquest cas es poden presentar tres activitats de grup.
- Els grup del meu centre poden treballar un mateix personatge?
Si es donés el cas, els grups poden repetir personatge. Tot i així, us encoratgem a tractar el màxim número de personatges possibles. Això farà les activitats més riques i engrescadores.
Edició
Recordeu que teniu un espai d'ajuda per a l'edició de l'espai viqui amb exemples i indicacions detallades.
- Per practicar a la zona de proves, anem a la pàgina Zona de proves, a la pestanya modifica, i comencem a intentar penjar coses allà?
Sí. Per practicar podeu fer servir la zona de proves. Haureu de treballar a la pestanya “modifica”. En tot cas, podeu editar amb tranquil·litat directament a la vostra plana, donat que revertir el que s’ha fet malament a un viqui és molt fàcil. I recuperar-ho, també (a les pestanyes "modifica" i "historial").
- Disposem de compte propi (usuari: Viquilletra) al youtube?
Sí. Com sabeu, abans d'encastar tots els vostres treballs a la Viquilletra els heu d'haver pujat prèviament allà on correspongui. Per això, opcionalment, teniu a la vostra dispocició comptes Viquilletra a: Scribd (pdf), Youtube (vídeos), Slideshare (presentacions i presentacions amb música), flickr (fotos), Ivoox (àudio). Demaneu-nos les dades d'accés.
- Tenim problemes per encastar el vídeo del youtube a la plana del nostre personatge. Com ho hem de fer?
Heu de copiar el codi que proporciona el youtube i que trobareu si feu clic a "insertar" (banda dreta inferior del vídeo). Seguidament el copieu a la plana del vostre personatge i hi afegiu <html> al davant, i </html> al darrera.
- Per penjar una foto a la Viquilletra, primer l'hem de pujar a Commons?
Si la voleu alliberar, sí. L'haurieu de pujar abans a Commons. Us hauríeu de registrar i seguir les passes que allà us indica. En aquest enllaç hi ha instruccions detallades de com carregar un fitxer a Commons. Però si és una imatge sense els drets reservats, no caldria fer tot aquest procés.
- Estem fent un glogster i no podem posar accents i dièresi, de tal manera que no podem escriure tal i com és correcte els caràcters corresponents, algú ens pot ajudar?
Glogster, per defecte, utilitza uns caràcters que no inclouen els accents i les dièresi. Per tal de poder escriure els vostres textos amb correcció, haureu de fer el següent:
- Aneu a l’”edit” del text que esteu escrivint.
- Premeu Ab1 (si us hi poseu a sobre, llegireu el text flotant: “Edit text/font/color”) Us apareixerà un quadre de diàleg amb dues opcions: “Characters” i “Fonts”.
- A “Characters” heu de seleccionar la segona opció: “ABcd – Latin All” i acceptar.
- A “Fonts” heu de seleccionar i acceptar l’única opció que hi apareix: “Arial (latin all)”.
A partir d’aquest moment podreu usar sense problemes tots els accents i dièresis que necessiteu.