Viquilletra 2017-18. Una Viquilletra de tràiler!

Què és la Viquilletra

De Viquilletra
La revisió el 20:16, 7 gen 2014 per Natxo Moral (Discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «<div style="background-color:#EEE; padding:0.8em"> <big>La Viquilletra és un espai wiki temàtic per compartir les lectures dels estudiants creativament, amb una '''m...».)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Viquilletra és un espai wiki temàtic per compartir les lectures dels estudiants creativament, amb una metodologia pròpia d’ensenyament-aprenentatge de la llengua i la literatura basada en projectes, desenvolupada pel Departament d'Ensenyament i la UOC des de l'any 2011. La Viquilletra la construeixen col·laborativament els estudiants ( de qualsevol curs d'ESO o Batxillerat) amb el suport del seu professorat que rep l'assessorament tècnic i metodològic de les dues institucions.


Projecte Viquilletra. Edició 2013-14

Donem la benvinguda a tot el professorat i l’alumnat que participa en l’edició 2013-2014 del projecte Viquilletra. Les aportacions dels vostres grups de treball contribuiran a enriquir aquest espai de coneixement compartit. Com en cursos anteriors, la proposta és que els grups classes facin dues activitats seguint el calendari que apareix en aquesta mateixa pàgina, i una tercera activitat col•laborativa que es farà pels voltants de Sant Jordi. Passeu-vos ho molt bé i feu una bona feina!

L'edició 2013-14 ja ha començat! Tot i així, si ets un professor/a català, valencià o balear i vols emprar aquesta metodologia lliurement, també pots fer-ho pel teu compte o demanant-nos atenció personalitzada (viquilletra@uoc.edu). Teniu més informació sobre la Viquilletra als webs de l'xtec i al portal LletrA.





La metodologia d’ensenyament/aprenentatge de la llengua i la literatura que proposa la Viquilletra parteix de diversos enfocaments pedagògics com ara l’ensenyament per competències, l’aprenentatge cooperatiu entre iguals i el treball per projectes per ensenyar i aprendre des de les TIC.

Cada curs, la classe s’organitza en grups mixtos de quatre o cinc alumnes que han de treballar de manera autònoma i coordinada per assolir un objectiu comú: la creació col·laborativa de tres projectes multimodals (un text, un àudio, un vídeo, un cartell multimèdia, etc.) que aprofundeixi en la interpretació d’un dels llibres llegits pel curs d'ESO o Batxillerat. Posteriorment, els projectes es publiquen dins del wiki, fet que dóna sentit a l’aprenentatge més enllà de les aules (visió sociocultural).

Els projectes que l’alumnat crea s’han de basar en el conjunt d’activitats del menú inicial de la Viquilletra, dissenyades per assolir els continguts i competències de cada curs. Cada activitat, a més, no guia el “què” s’ha d’entendre d’un llibre, sinó que proposa un marc d’anàlisi i d’interpretació literària que cada professor/a adapta a les seves necessitats. L’alumnat, a més, té total autonomia per decidir com vol resoldre l’activitat (a través de quins recursos digitals, en quina profunditat d’anàlisi, amb quin grau d’originalitat i creativitat, etc.).

A més de les competències bàsiques comunicatives (lingüística, audiovisual, artística i cultural) i literàries, també es treballen diverses competències metodològiques com la del tractament de la informació i la competència digital, la d’aprendre a aprendre, l’autonomia i la iniciativa personal.

En aquest context pedagògic, el professor esdevé un motivador o un animador i posa en pràctica tècniques de guiatge i acompanyament (coaching).

Al llarg de tot el curs, el professorat rep assessorament tècnic i metodològic. La seva autoformació i iniciativa innovadora també es reconeixen amb un certificat de formació del Departament d'Ensenyament i de la UOC.


Si voleu veure altres produccions dels estudiants, podeu consultar l'edició anterior: Viquilletra 2012-13