Viquilletra 2017-18. Una Viquilletra de tràiler!

Viquilletra:Política de privadesa

De Viquilletra
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Resum:

Si només llegeixes les pàgines de Viquilletra, no es desa més informació que aquella que es recollida pels registres típics dels servidors de llocs web en general.

Si contribueixes a Viquilletra, estàs publicant (fent públiques) totes les paraules que envies. Si escrius alguna cosa, has de suposar que es retindrà per sempre més. Això inclou articles, pàgines d'usuari i pàgines de discussió. Algunes excepcions limitades es descriuen més avall.

A continuació es detalla la política de privadesa de Viquilletra.

Publicant a Viquilletra dades públiques

Simplement visitant el lloc web no estàs exposant la teva identitat públicament (però vegeu registre privat més avall). Quan edites qualsevol pàgina de Viquilletra, estàs publicant un document iparticipant en una obra col·lectiva. Això és un acte públic, i serà identificat públicament amb el nom amb el que has editat com a autor (amb el nom que vas donar en el registre o amb la IP d'accés si no estàs registrat).

Identificació d'un autor

Quan publiques una pàgina a Viquilletra, et pots registrar o no.

Si et registres, seràs identificat per mitjà del teu nom d'usuari. Aquest pot ser el teu nom real (el que facilita el reconeixement d'autoria) o pots decidir publicar amb un pseudònim, el que escullis en crear el teu compte.

Si no t'has registrat, seràs identificat per mitjà de la teva adreça IP de xarxa. Aquesta consisteix en una sèrie de quatre números que identifica l'adreça d'internet des de la qual estàs contactant amb Viquilletra. Depenent de la teva connexió, aquest número pot ser localitzable només per un gran proveïdor de servei d'internet, o específicament de la teva escola, lloc de treball, o de casa. Aquesta adreça d'IP es farà servir per identificar-te públicament en l'edició d'articles.

Pot ser difícil o fàcil que un individu motivat descobreixi la teva identitat real a partir de la teva adreça d'IP. Per això, si estimes molt la teva intimitat, potser prefereixes connectar i publicar usant un pseudònim. En utilitzar un pseudònim, la teva adreça IP no estarà disponible al públic, però s'emmagatzemarà als servidors de Viquilletra per una durada relativament curta de temps. Així estarà disponible per a desenvolupadors i es pot usar en certes circumstàncies (vegeu més avall).

Si entres com a usuari registrat des d'un espai d'ús col·lectiu (escola, centre de treball, cibercafè) recorda desconnectar (finalitza la sessió) després utilitzar-lo per evitar que altres persones amb accés al mateix ordinador utilitzar la teva identitat. També hauries d'impedir que el navegador (Firefox, Chrome, Safari, IExplorer ...) emmagatzemi les dades d'usuari i contrasenya.

Galetes

Viquilletra escriurà una galeta (cookie) de sessió provisional (PHPSESSID) quan visiteu el lloc web. Si no vols entrar mai com a usuari registrat, pots negar l'escriptura d'aquesta galeta, però no podràs connectar sense. La galeta se suprimirà quan cada vegada que es tanqui la teva sessió de navegador. Pot ser que s'escriguin més galetes quan es connecta, per evitar teclejar el teu nom d'usuari (o opcionalment contrasenya) a la teva propera visita. Aquestes duren fins a 30 dies. Pot eliminar aquestes galetes després de l'ús si estàs utilitzant una màquina pública i no desitges exposar el nom d'usuari a usuaris futurs de la màquina. (Si és així, esborra també la memòria en cau, caché, del navegador.)

Contrasenyes

Es prega a tots els usuaris que utilitzin contrasenyes segures i que mai les comparteixin. Ningú exposarà deliberadament la contrasenya d'un altre usuari o l'emetrà al públic o directament o indirectament.

Registre privat

Cada vegada que visites una pàgina del wiki Viquilletra, estàs enviant molta informació al servidor web. La majoria dels servidors web rutinàriament mantenen registres d'accés amb una porció d'aquesta informació, que es pot utilitzar per fer un gràfic global de quines són les pàgines populars, quins altres llocs connecten amb aquest, i quin navegador web està utilitzant la gent. No és la intenció de la UOC ni dels responsables de Viquilletra utilitzar aquesta informació per identificar els usuaris.

Aquests registres s'utilitzen per produir les pàgines d'estadístiques dels llocs web, les dades dels registres en brut no es fan públiques, i es descarten normalment després d'aproximadament dues setmanes.

Les dades de registre poden ser examinades pels administradors per resoldre problemes tècnics, perseguint aranyes (crawlers) de webs que es comporten malament i saturen o creen dificultats tècniques al lloc o, en cas que fos necessari, per relacionar noms d'usuari i adreces de xarxa i investigar abusos de qualsevol tipus (principalment activitats de spam).

Compartir informació amb tercers

Excepte en els casos especificats (veure les polítiques de copyright), per defecte el text afegit a Viquilletra està disponible per a la seva reutilització sota els termes de la llicència Creative Commons Reconeixement CompartirIgual 3.0-es o com a contingut de domini públic quan s'especifica a la pàgina.

Seguretat de la informació

La UOC, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i els responsables de Viquilletra no poden donar garanties contra l'accés no autoritzat a cap informació que proporcioneu més enllà de la que ofereix el programa utilitzat (MediaWiki). Aquesta informació estarà disponible per a tots els tècnics amb accés als servidors.

Correu electrònic

Pots proporcionar la teva adreça de correu electrònic a les teves Preferències. Això permet que altres usuaris registrats puguin enviar-vos un correu electrònic a través del wiki (llevat que impedeixis això en les mateixes preferències). La teva adreça no es revelarà llevat que respongueu, o possiblement si el correu electrònic falla. L'adreça de correu electrònic pot ser utilitzada per part dels administradors del wiki per comunicar-se amb usuaris a una escala més àmplia, encara que aquesta no és la intenció en el moment de posar en marxa el projecte.

Si no proporciones una adreça de correu electrònic, no podràs restaurar la teva contrasenya en cas d'oblidar-la.

Dades d'usuari

Les dades dels usuaris, així com les vegades que aquest ha editat i el nombre d'edicions que ha fet, estan públicament disponibles mitjançant llistes de "contribucions d'usuari" i, ocasionalment, en formularis agregats publicats per altres usuaris. Aquesta forma de treballar "en obert" forma part de la tradició de treball col·lectiu sobre wikis en general i dels plantejaments d'aquest projecte en particular.

Supressió de comptes d'usuari

Un cop creades, no es poden esborrar comptes d'usuari. És possible que un administrador canviï el nom d'usuari d'un compte, però cal sol·licitar-ho explícitament. No es garanteix que una petició de canvi de nom sigui sempre atesa.

Supressió de contingut

El text que s'esborra de Viquilletra no es suprimeix realment ja que es conserva l'estat de totes les versions anteriors d'una pàgina. En articles normals, qualsevol pot mirar una versió prèvia i veure què hi havia en ella abans. Només els administradors poden esborrar completament l'entrada d'un article (tot i que no està previst atendre peticions d'esborrat). Si s'"esborra" un article de l'espai de noms, qualsevol sysop/administrador pot veure què s'ha suprimit i, si cal, reposar-lo.