Viquilletra 2017-18. Una Viquilletra de tràiler! |
Ajuda:Guia per al professorat/Abans de validar
Pautes per revisar les activitats dels estudiants. Aspectes a tenir en compte abans de validar-les.
Les activitats publicades pels estudiants a Viquilletra sortiran automàticament llistades en les pàgines del grup que ho ha fet però no sortiran en els llistats de portada si no han estat validades pel professorat. El professorat un cop registrat ha de demanar permisos que li permetran fer aquesta validació.
En aquesta pàgina es donen algunes pautes per revisar les activitats dels estudiants abans de validar-les.
Contingut
Aspectes tècnics de publicació
La fitxa de publicació ha d'estar correctament complimentada perquè el treball es vegi correctament, es relacioni bé amb altres pàgines de Viquilletra (grup, centre, obra, personatges, altres activitats, ...) i aparegui bé als llistats. Cal revisar que s'hagi fet correctament i si cal corregir-ho:
- Nom del grup: ha de ser exactament el nom que han posat al registrar-se i que apareix a la seva pàgina de grup (amb les variants de majúscula i minúscula, els espais i els accents que hagin utilitzat). Si el nom no correspon l'activitat no enllaçarà bé amb la pàgina del grup i no apareixerà en el llistat que hi ha en aquesta.
- Nom del centre: ha de ser exactament el nom que s'ha posat en la pàgina del centre que heu creat a Viquilletra (vegeu Centres participants). Recorda que el títol de la pàgina és només el nom, sense cap prefix de tipus INS, IES, etc... Si no es posa bé el nom del centre no es crearà bé l'enllaç (apareixerà un enllaç en vermell que vol dir que no hi ha una pàgina amb aquell nom).
- Nom de l'obra: el nom de l'obra ha de ser el títol de la pàgina sobre aquesta obra a Viquilletra. Recorda que els títols de pàgines d'obres són el títol del llibre seguit de de l'autor o de l'autora i el nom de l'autor. En tot cas, si l'enllaç apareix en vermell busca la pàgina de l'obra a Viquilletra i copia'n exactament el títol.
- Curs: el curs ha d'estar indicat correctament perquè l'enllaç sigui correcte. El curs és important perquè permet discriminar les activitats segons el curs en que s'han fet. Si una activitat no té bé el nom del curs segurament no sortirà en portada. Recorda que els cursos a Viquilletra es posen així: 2012-13 (i no en altres formats com podria ser 2012-2013).
- Tipus d'activitat: cal escollir el tipus d'activitat que s'ha fet. Fixa't que en els llistats d'activitats si s'ha posat de quin tipus és la manera de presentar-la canvia i s'enriqueix. A més això permet classificar-les en la pàgina d'Activitats. Revisa els aspectes següents:
- Activitat sobre una obra o un personatge: cal escollir si l'activitat que fan és sobre una obra o sobre un personatge. Això es fa a la pestanya "Activitat" del formulari d'edició, amb el desplegable a continuació de "Activitat sobre:". Un cop escollida una de les dues opcions apareixeran al formulari altres camps específics que cal omplir. Al propi formulari hi ha instruccions d'ajuda en les boletes blaves amb l'interrogant.
- Personatge: si s'ha escollit una activitat sobre un personatge cal posar el nom del personatge. Això crearà en l'activitat un enllaç a la pàgina del personatge (tant si aquesta pàgina ha estat creada com si no, si no ha estat creada pots demanar als estudiants que ho facin, clicant l'enllaç vermell se'ls obrirà el formulari adequat per fer-ho).
- Tipus d'activitat (personatge): si han fet un dels tipus d'activitats proposats val la pena indicar-ho ja que així el sistema de Viquilletra sabrà internament quina és i podrà adaptar la manera de mostrar-ho als llistats. Hi ha al formulari un menú desplegable per escollir-ho.
- Tipus d'activitat (obra): el mateix si han escollit que fan una activitat sobre una obra, també sortirà un menú amb els diferents tipus.
- Presentació: l'espai de presentació és per explicar l'activitat que han fet a la resta de la comunitat de Viquilletra. Ha de ser un text breu, que podrà aparèixer en alguns llistats i portades. Aquí no és el lloc on fer l'activitat en sí (per això al formulari hi ha la pestanya "Text activitat") però tampoc és un camp per deixar en blanc. Aquest text és el que crida l'atenció sobre l'activitat fora de la seva pròpia pàgina, cal veure'l com un espai de comunicació i anunci.
- Vídeo, àudio i widgets ben incrustats. Revisa que els vídeos, els fitxers d'àudio i els diferents widgets estiguin ben incrustats i que es vegin correctament.
- En el formulari d'edició de pàgines d'activitat hi ha informació d'ajuda i exemples de com fer-ho
- Per a widgets que no estiguin previstos recorda que segurament cal posar el codi d'incrustació dins l'etiqueta
<html>
. - En cas dificultats podeu consultar l'Ajuda per a l'edició de l'espai viqui per saber com encastar imatges, sons, vídeo i altres web gadgets. També podeu fer preguntes al Fòrum de dubtes o posar-vos en contacte per correu amb el suport de Viquilletra.
Finalment revisa que els estudiant no hagin publicat la mateixa activitat per duplicat. Si fos així posa't en contacte per correu amb els suport de Viquilletra perquè et doni permisos per esborrar pàgines o bé fes una petició d'esborrament.
Aspectes ortogràfics i lingüístics
- Revisa que no hi hagi errors tipogràfics o de format. Que utilitzin bé l'edició amb wikitext (pel quel es poden servir dels botons d'edició).
- Revisa que la ortografia sigui correcta
- Revisa que el redactat sigui correcte en quant a gramàtica, sintaxi, expressions i que el registre lingüístic sigui adequat a l'enunciat
- A més dels textos escrits sobre el propi wiki revisa que siguin correctes els textos que apareixen en les activitats en vídeo, widgets i altres mitjans utilitzats. Revisa també que siguin correctes i/o adequats lingüísticament els enregistraments parlats en fitxers d'àudio i vídeo.
- Si hi ha errors demana'ls que els corregeixin abans de validar l'activitat.
Aspectes d'autoria i propietat intel·lectual
- Revisa si els estudiants han fet servir només obres de creació pròpia o si han incorporat obres alienes (imatges, música, sons, vídeo, ...) en els seus treballs
- En cas que hagin fet servir obres alienes:
- Assegura't que tot el que es publica compleixi les polítiques de drets d'autor de la Viquilletra
- Assegura't que no estan fent servir obres protegides sense permís de l'autor o titular de drets (una obra publicada sense indicacions de llicència s'ha d'entendre que té tots els drets reservats i que no pot ser utilitzada). Si han obtingut el permís del titular de drets cal que ho facin constar.
- Si fan servir obre amb llicències obertes (com alguna de les llicències de Creative Commons), assegura't que estan respectant els termes de la llicència, que citen adequadament l'autor o titular de drets, que citen la llicència en els crèdits o equivalent i que, en cas que la llicència o exigeixi, publiquen el seu treball amb una llicència compatible.
- Si fan servir obres en el domini públic, assegura't que en citen l'autor en els crèdits o equivalent.
- Si l'ús d'obres alienes es pot acollir al dret de cita assegura't que sigui així perquè se'n faci una crítica, anàlisi o ressenya. Vegeu l'article 32 de la LPI.
Si tens dubtes sobre drets d'autor, llicències, propietat intel·lectual i el seu ús en l'àmbit educatiu pots consultar: Propietat intel·lectual i drets d'autoria (XTEC)
Aspectes d'avaluació de l'activitat en sí
- Revisa que l'activitat correspongui a l'enunciat o encàrrec que se'ls ha fet
- Valora el resultat en funció del coneixement que mostren de la lectura que han fet i dels criteris d'avaluació de l'assignatura.
- Pots tenir en compte les propostes de criteris d'avaluació de la Guia pedagògica de Viquilletra.
- Com a criteri general valida només les activitats que qualificaries a partir d'un aprovat.
Consulta com validar les activitats a la Ajuda:Guia per al professorat > Com validar les activitats dels estudiants?